MBnet MBnet
MBinternet
Etusivu
Hallinta
Sähköposti
Kotisivut
Ohjeet
Palaute
Esittely
Avain

Salasana

MBnet

OHJEET

Sähköpostin käyttö Mozilla Thunderbird -sähköpostiohjelmalla

Mozilla Thunderbird on itsenäinen sähköpostiohjelma, joka sisältää aiemmasta Mozilla-paketista tutut komponentit. Käyttäjälle on tarjolla tehokas Bayesilaisia tilastomenetelmiä käyttävä roskapostisuodin, joka on tällä hetkellä tehokkain menetelmä ei-toivottujen viestien karsimiseen. Käyttäjä voi myös estää sähköpostiviestejä ajamasta JavaScript-sovelmia sekä hakemasta etäkoneilta html-viestien kuvia. Jälkimmäinen viestittää roskapostittajille, että käyttäjän sähköpostiosoite on aktiivinen ja toimiva.

Mikäli nykyinen sähköpostiohjelma tuntuu liian raskaalta ja kömpelöltä, Mozilla Thunderbird on kokeilemisen arvoinen tuttavuus.

Asennus
  Sähköpostitilin luominen
  Käyttövinkkejä
  Viestien kirjoitus ja niihin vastaaminen
  Kansiot
  Viestien suodattaminen kansiohin
  Roskapostin suodattaminen
  Uutisryhmätilin asettaminen
  Uutisryhmien käyttö
  Asetusten muokkaaminen

Asennus

Klikkaa Thunderbirdin asennuspakettia käynnistääksesi asennusohjelman. Jos selaimesi kysyy, haluatko avata vai tallentaa tiedoston, valitse Avaa.

Kun asennus käynnistyy, avautuu näkyviin seuraavanlainen ikkuna. Ensimmäisestä ruudusta pääset eteenpäin painamalla painiketta Next (suomenkielisessä Windowsissa Seuraava).

Seuraavaksi sinulle näytetään ohjelman käyttölisenssi. Pääset eteenpäin, kun olet lukenut lisenssin ja valinnut kohdan "Hyväksy lisenssisopimus". Paina Next jatkaaksesi.

Seuraavaksi saat valita, miten haluat asentaa Thunderbirdin. Jos valitset oletusasennuksen, asentaa ohjelma yleisimmin käytetyt osat. Mukautettu asennus antaa sinun itse valita, mitä osia haluat asentaa. Mukautettua asennusta suositellaan kokeneille käyttäjille.

Jos valitsit mukautetun asennuksen, kysytään sinulta seuraavaksi, mihin kansioon haluat ohjelman asentaa.

Mukautetussa asennuksessa saat valita myös, mitkä ohjelman osat asennetaan.

Mukautetussa asennuksessa sinulta kysytään vielä, mitkä ohjelman pikakuvakkeista asennetaan..

Seuraavaksi sinulle näytetään yhteenveto asennettavista ohjelman osista. Jos valitsit oletusasennuksen, tulet suoraan tähän ikkunaan. Paina Next suorittaaksesi ohjelman asennuksen.

Kun asennusohjelma on saanut asennuksen valmiiksi, näytetään sinulle seuraavanlainen ikkuna. Paina painiketta Finish (suomenkielisessä Windowsissa Valmis) päättääksesi asennusohjelman ja käynnistääksesi Mozilla Thunderbirdin.

Sähköpostitilin luominen

Ohjelman käynnistyessä ensimmäistä kertaa tulee uuden sähköpostitilin luontivelho automaattisesti näkyviin. Thunderbird kysyy, minkälaisen tilin haluamme luoda. Valitse Email account ja jatka painamalla Next.

Seuraavalla sivulla kysellään nimeä ja sähköpostiosoitetta. Kirjoita Your Name -kenttään oma nimesi, joka näkyy lähtevissä sähköpostiviesteissä, ja Email Address -kenttään sähköpostiosoitteesi. Jatka painamalla Next.

Thunderbird pyytää seuraavaksi palvelinten osoitteita. Valitse ensin palvelimen tyypiksi POP. Kirjoita sekä Incoming Server- että Outgoing Server -kenttään posti.mbnet.fi. Jatka painamalla Next.

Kirjoita Incoming User Name ja Outgoing User Name -kenttiin MBnet-avaimesi. Huomaa, että tähän vaaditaan nimenomaan lyhyt avain, eikä etunimi.sukunimi-muotoinen osoite kelpaa. Jatka painamalla Next.

Anna sähköpostitilillesi nimi, esimerkiksi MBnet. Jos aiot käyttää Thunderbirdiä useiden sähköpostitilien lukemiseen, kannattaa tili nimetä sähköpostiosoitteen mukaan. Jatka painamalla Next.

Sähköpostitilin asennus on nyt melkein valmis. Tarkista, että antamasi tiedot ovat oikein ja viimeistele asennus painamalla Finish.

Sähköpostitilin asennuksen jälkeen Thunderbird kysyy, haluatko asettaa ohjelman oletussähköpostiohjelmaksi. Vastaa kysymykseen Yes, jos haluat että Thunderbirdiä käytetään automaattisesti viestien lähettämiseen ja lukemiseen.

Thunderbird lähtee nyt hakemaan sähköposteja palvelimelta ja pyytää sinulta salasanaa. Jos et halua kirjoittaa salasanaasi joka kerta, kun tarkistat postisi, ruksaa Use Password Manager to remember this password, niin Thunderbird tallentaa salasanasi muistiin.

Käyttövinkkejä

Thunderbirdin yleisnäkymä on tuttu muista sähköpostiohjelmista.

Vasemmasta ylälaidasta löytyvät perustoiminnot viestien kirjoittamiseen ja hakemiseen.

Uusien postien hakeminen tapahtuu Get Mail -napin avulla.

Uusi viesti kirjoitetaan painamalla Write -nappia.

Viesteihin vastaaminen onnistuu Reply -napista.

Address Book on Thunderbirdin osoitekirja, johon voit tallentaa kavereidesi sähköpostiosoitteita ja muita tietoja.

Viestien kirjoitus ja niihin vastaaminen

Kun kirjoitat uuden viestin tai vastaat saamaasi viestiin, ohjelma avaa esille uuden ikkunan.

Kirjoita vastaanottajan osoite To: -riville ja viestin otsikko Subject: -riville.

Ikkunan ylälaidasta löytyvät painikkeet viestin lähettämiseen ja tiedostojen liittämiseen viestin mukaan.

Viesti lähtee maailmalle Send -napista.

Attach -napilla voit liittää viestin mukaan liitetiedostoja.

Osoitekirjaan tallennettujen sähköpostiosoitteiden lisääminen vastaanottajien listalle onnistuu Contacts -napista.

Kansiot

Thunderbird lajittelee viestit useaan kansioon. Lajittelu helpottaa mm. itse kirjoitettujen viestien löytämistä muiden seasta ja mahdollistaa myös omien kansioiden ja lajittelusääntöjen luomisen. Lajitteluehtojen avulla on mahdollista ohjata vaikkapa työ- ja yksityisposti omiin kansioihinsa. Vakiona Thunderbirdistä löytyy Inbox-kansio, johon uudet viestit saapuvat, ja Sent-kansio, johon lähettämäsi viestit tallentuvat. Poistamasi viestit puolestaan siirtyvät Trash-kansioon.

Uuden kansion luominen tapahtuu klikkaamalla sähköpostitiliä oikealla hiirennapilla ja valitsemalla New Folder.

Tehdään vaikkapa oma kansio työasioille. Kansion nimi syötetään Name-kenttään. Tallenna kansio klikkaamalla OK.

Viestien suodattaminen kansioihin

Thunderbird osaa lajitella viestit sopiviin kansiohin jo niiden saapuessa määrittelemiesi lajittelusääntöjen mukaan. Lajittelusääntöjä pääset muokkaamaan Tools-valikon Message filters -toiminnolla.

1. Klikkaa New luodaksesi uuden suodattimen.

Nyt avautuu Filter Rules -niminen ikkuna. Tähän ikkunaan määritellään suodattimen säännöt.

2. Syötä suodattimelle kuvaava nimi Filter name -kohtaan.

3. Nyt voit määritellä eri tyyppisiä sääntöjä Match any of the following -kohtaan. Ensimmäiseen kenttään ("Subject") valitaan, mistä otsaketietueesta hakusanaa haetaan. Jos esimerkiksi haluat suodattaa viestit, joiden otsikossa esiintyy sana "työ", valitse Subject contains ja kirjoita tekstikenttään "työ". Voit suodattaa viestejä esimerkiksi lähettäjän, vastaanottajan tai päiväyksenkin perusteella.

4. Määritä Perform these actions -kohtaan, mihin kansioon viestit suodatetaan. Jos esimerkiksi haluat, että kaikki viestit, joiden otsikossa esiintyy sana "työ", suodatetaan kansioon "Työasiat", ruksaa Move to Folder ja valitse kansio Työasiat.

5. Suodatin tallentuu, kun klikkaat OK.

Nyt kaikki viestit, joiden otsikossa esiintyy sana "työ" siirtyvät automaattisesti Työasiat-kansioon. Toistamalla vaiheet 1-5 voit luoda muitakin suodattimia halusi mukaan.

Roskapostin suodattaminen

Roskapostin suodatusta helpottaa Thunderbirdin sisäänrakennettu roskapostisuodatin. Thunderbird oppii määrittämiesi roskapostiviestien perusteella, millaiset viestit ovat roskapostia ja suodattimen toiminta paranee ajan kuluessa.

Roskapostisuodattimen asetukset löytyvät Tools-valikon Junk Mail Controls -kohdasta.

White list -kohtaan voit laittaa ruksin, jos haluat, että osoitekirjastasi löytyvien henkilöiden lähettämiä posteja ei ikinä merkitä roskapostiksi.

Handling-kohtaan voit määrittää, mitä roskaposteille tehdään. Jos haluat, että roskaposti suodattuu omaan kansioonsa, ruksaa Move incoming mail determined to be junk mail to: ja valitse kansio, johon posti siirretään. Oletuskansiona on sähköpostitilisi "Junk"-kansio.

Jos ruksaat kohdat When I manually mark messages as junk ja Move them to Junk folder, siirtyvät viestit automaattisesti roskapostikansioon merkitsessäsi ne roskapostiksi.

Thunderbird voidaan asettaa analysoimaan saapuvia viestejä ja tunnistamaan roskaposti automaattisesti. Siirry Adaptive Filters -välilehdelle ja ruksaa Enable adaptive junk mail detection.

Jotta roskapostisuodatin oppisi tunnistamaan roskapostin, merkitse jatkossa kaikki roskapostiviestit klikkaamalla Junk-nappulaa viestiä lukiessasi.

Tallenna roskapostiasetukset klikkaamalla OK.

Uutisryhmätilin asettaminen

Mozilla Thunderbirdiä voi käyttää myös uutisryhmien seuraamiseen. Uutisryhmien lukemiseksi luodaan ensin uutisryhmätili. Valitse Tools-valikosta toiminto Accounts ja esiintulevasta Account settings -ikkunasta klikkaa Add Account -nappulaa.

Tämä käynnistää tunnuksenluontivelhon. Valitse tilin tyypiksi Newsgroup account eli uutisryhmätili ja siirry eteenpäin painamalla Next.

Seuraavaksi sinun tulee syöttää nimesi ("Your name") ja sähköpostiosoitteesi ("Email address"). Nimesi näkyy lähtevissä viesteissä ja sähköpostiosoitteeseesi voivat muut lähettää viestejä. Jatka painamalla Next.

Nyt ohjelma kyselee uutisryhmäpalvelinta. MBinternet-yhteydellä on käytössäsi MBnetin uutisryhmäpalvelin news.mbnet.fi. Jatka painamalla Next.

Ohjelma tiedustelee seuraavaksi, mille nimelle uutisryhmätilisi tallennetaan. Voit jättää nimeksi ohjelman ehdottaman palvelimen nimen tai syöttää vapaavalintaisen nimen. Jatka painamalla Next.

Uutisryhmätilisi on nyt valmis! Päätä asennusvelho valitsemalla Finish.

Klikkaa vielä OK sulkeaksesi Account Settings -ikkunan.

Uutisryhmien käyttö

Uutisryhmien lukeminen muistuttaa hyvin paljon sähköpostin lukemista. Ensin täytyy kuitenkin tilata uutisryhmiä luettavaksi. Huomaat, että uutisryhmätilisi ilmestyi Thunderbirdin Folders-näkymään ikkunan vasempaan laitaan. Klikkaa uutisryhmätiliäsi oikealla hiirennapilla ja valitse Subscribe.

Avautuu Subscribe-niminen ikkuna. Aluksi ikkuna saattaa olla tyhjä, mutta jos internetyhteytesi on auki, hakee ohjelma tuota pikaa listan valittavissasi olevista uutisryhmistä näkyviisi. Mielenkiintoisen näköisen ryhmän voit tilata valitsemalla ryhmän hiirellä ja painamalla Subscribe-nappulaa tai tuplaklikkaamalla ryhmää.

Tilattuasi uutisryhmiä luettavaksi on aika ryhtyä lukemaan niitä. Tilaamasi uutisryhmät ilmestyvät Folders-näkymään uutisryhmätilisi alle.

Klikkaa uutisryhmän nimeä, niin sen sisältämät viestit aukeavat näkyviin. Jos uutisryhmässä on kovin paljon viestejä, ei kaikkein vanhimpia viestejä ehkä ole syytä ladata koneelle. Tällaisessa tilanteessa ohjelma kysyy, haluatko ladata kaikkien viestien otsakkeet (Download all headers) vaiko tietyn määrän uusimpia otsakkeita (Download 500 headers). Valintasi tehtyäsi klikkaa Download, niin ryhmästä latautuu koneellesi haluamasi määrä viestien otsakkeita.

Voit nyt katsella ryhmän sisältämiä viestejä. Ylempänä oikealla näet listan ryhmään kirjoitetuista viesteistä otsikoineen ja lähettäjineen, alempana näkyy valittuna olevan viestin sisältö.

Uudet uutisryhmäviestit Thunderbird hakee automaattisesti klikatessasi uutisryhmää Folders-näkymästä.

Viesteihin vastataan samaan tapaan kuin sähköposteihinkin. Ohjelman Reply-napilla vastaat suoraan uutisryhmään, jolloin vastauksesi näkyy kaikille ryhmää lukeville.

Voit myös vastata viesteihin henkilökohtaisesti sähköpostitse, joka onnistuu klikkaamalla viestiä oikealla hiirennapilla ja valitsemalla pudotuslistalta Reply to Sender Only.

Lisää vinkkejä viestien kirjoittamiseen löydät tämän ohjeen Viestien kirjoitus -osiosta.

Asetusten muokkaaminen

Thunderbirdin Tools-valikon kautta pääset käsiksi ohjelman asetuksiin.

Sähköpostitilin asetuksiin pääset käsiksi Account Settings -kohdasta.

Ohjelman omat asetukset löytyvät Options-kohdasta.

Advanced-välilehdeltä kannattaa ruksata Privacy-kohdasta päälle Block loading of remote images in mail messages. Kuvien hakeminen saattaa paljastaa roskapostittajalle käyttäjän sähköpostiosoitteen oikeellisuuden ja on siksi tietoturvariski.

Takaisin Ohjeet-etusivulle

Copyright © Sanoma Magazines Finland Oy, MikroBitti 1999-2011 - käyttöehdot